Johansfors IF historik

JOHANSFORS IDROTTSFÖRENING 1929-2005

INLEDNING

När försäljningschefen vid glasbruket Olof Hirsch 1923 köpte en fotboll i gåva till sina bröder väcktes funderingar på ett fotbollslag i samhället. Så småningom samlade man ihop intresserade ynglingar och röjde upp en gammal åker som man fick disponera vid Kärleksvägen. Den första matchen som finns dokumenterad spelades mot Emmaboda (förlust 2-7). Snart insåg man att det behövdes en bättre plan och att man måste ha en organisation för det idrottsliga utbytet. Av Johansfors Glasbruk fick man tillåtelse att ordna en bättre plan på samma plats som den nuvarande är belägen. Efter mycket möda och slit stod den nya idrottsplatsen klar och det första man gjorde var att bilda Johansfors IF. Detta sker den 16 juli 1929.   Den första matchen gick mot Transjö (vinst 5-0).

30-talet 1931 beslutades om inträde i Riksidrottsförbundet och Smålands Fotbollförbund och man kom med i Smålandsserien div. II (div. 6). Första seriematchen gick mot Målerås (vinst 4-1) och första seriesegern kom 1934. Det blev tre år i smålandsettan (div. 5) innan man åkte ur 1937. Ur övrig verksamhet finns noterat att man genom föreningens försorg kunde avlägga prov för simborgarmärket och gångmärket. Och så spelade man bandy på Stekaremåladammen i slutet av 30-talet.

40-talet När Hitler bestämde sig för att utmana till Världsmästerskap i krig omöjliggjorde beredskapsinkallelser seriespel säsongen 41-42. Året därpå deltog man igen tack vare en tillfällig sammanslagning med Åfors kallad Åfors-Johansfors Bollklubb. Hösten 43 kunde man åter ställa eget lag på benen. Vid mitten av 40-talet blev planfrågan aktuell igen, och efter att anslag utverkats satte man igång med att förvandla den gamla planen till en ny. Den 22 juni 1947 invigdes den nya anläggningen med Alsbo-mästerskapet. Året efter bärgades seriesegern och till den påföljande kvalmatchen mot Bergkvara kom hela 738 personer (rekord). Via seger i kvalet gick laget upp i ettan, men besöket blev bara ettårigt. Annan verksamhet som nämns är bl.a. orientering som fanns på programmet under några år. Man kunde avlägga prov för idrottsmärket i olika friidrottsgrenar. Bordtennis togs upp 1949 och spelades till mitten av 60-talet. Dessutom bedrevs gymnastikövningar i Högahult skolas gymnastiksal.

50-talet Det dröjde fram till spelåret 53-54 innan Johanfors åter vann serien. 1955 gjordes en serieomläggning som innebar att de bästa lagen i Smålandsettan fick plats i allsvenska serien div. IV. Under resten av 50-talet tillhörde man topplagen med en andraplats som bästa resultat 57-58 den s.k. ”långa serien” då man övergick till att fortsättningsvis spela kalenderår. 1955 stod omklädningspaviljongen färdig att tas i bruk på idrottsplatsen. Under många år, fram till slutet av 50-talet anordnades midsommarfester vid Folkets Park. År 1958 startades damklubben, som med sitt ovärderliga arbete genom åren varit en stor tillgång för föreningen.

60-talet Under 60-talet var man ett stabilt mittenlag i div. IV fram till 1966 då laget erövrade brons. Framgången blev dock temporär då man åkte ur året efter. Degraderingen varade bara ett år och 1969 var laget tillbaka i fyran. Vid mitten av 50-talet framkom önskemål om att ha även ishockey på programmet. Man kompletterade ansökan med behovet av en träningsplan och kunde utverka bidrag för både plan och hockeybana. Efter sedvanlig mängd frivilligt arbete invigdes hockeybanan 1961 och Johansfors deltog i seriespel 63,64, och 66 då laget blev uppflyttat. Tyvärr omöjliggjorde vädrets makter fortsatt spel och i slutet på 60-talet lades verksamheten på is. Grusplanen togs i bruk 1962 och kompletterades med elljus i början på 70-talet. 1967 fick föreningen överta Folkets Hus. Lokalerna var i behov av renovering och tveksamheten i styrelsen var stor. Man beslutade dock att ta sig an vågspelet, och ni som sett TV-filmen ”Spela bollen grabbar” minns Holger Jarls målande beskrivning om hur ”man flådde av taket med bara nävarna”. Senare övertogs ansvaret för lokalerna av Johanfors Byggnadsförening. För att förstärka kassan började man med bingospel från 1962 fram t.o.m. 1973. Många minns väl också metartävlingarna runt Stampadammen som arrangerades under några år detta decennium.

70-talet Med en delvis ny generation spelare kämpade JIF under hela 70-talet i toppen på fyran. Brons bärgades 73 och 74 och det blev silver 76 och 78. Den direkt avgörande seriefinalen 1978 mot Lenhovda på bortaplan då laget snöpligt förlorade med 2-1 sitter väl fortfarande på näthinnan hos många. Revanschen kom året efter lagom till 50-årsjubileet när man trots förlust i sista matchen lyckades ta hem serien eftersom konkurrenten Färjestaden också fick på nöten. Sommaren 1971 var ett TV-team på plats för att göra en dokumentärfilm om samhället och fotbollslaget med titeln ”Spela bollen grabbar” . 1973 tog man upp frågan om ny omklädnings- och klubblokal. Efter sedvanligt ansökningsförfarande togs första spadtaget 1975 och på försommaren 1976 invigdes den nya klubblokalen. Naturligtvis uppmärksammades 1979 föreningens 50:de verksamhetsår med en fest.

80-talet Föreningens idrottsliga topp får vi väl anse vara 1980, med spel i div. III. Tyvärr lyckades laget inte förnya kontraktet utan åkte ur direkt. Degraderingen innebar en kraftig generationsväxling och man insåg att det skulle bli svårt att behålla lagets div. IV-status på sikt och 1983 var vi tillbaka i femman. Förutom åren 68 och 80 spelade Johansfors 26 år i fyran fr.o.m. uppflyttningen 1955 vilket bör noteras som en aktningsvärd prestation av föreningen. Från 83 och några år framåt stred man om topplaceringar, men mot slutet av 80-talet blev det allt svårare att nå övre halvan av serietabellen. Under 1982 slutfördes arbetet med att iordningställa gamla hockeybanan till en gräsplan för 7-mannafotboll. 1985 startade man lite försiktigt med veteranfotboll fram t.o.m. 1994. 1989 instiftades ”Osvald Astervalls minnesfond” ur vilken varje år delas ut ett pris till bäste spelare.

90-talet För fotbollslaget fortsatte den negativa trenden i början på 90-talet och 93 åkte vi föga överraskande ur femman med dunder och brak. Efter ett par mellanår i sexan gjordes en satsning inför säsongen 96 vilket resulterade i avancemang till femman via kval. Framgångsvågen rullade vidare även 97 då man som nyuppflyttad gick direkt till serieseger. Laget klarade första året i fyran, men lyckades inte klara sig kvar. Säsongen 2000 inledes ett samarbete med Bodabruks GoIF. 1991 beslutades att Johanfors Innebandyklubb skulle uppgå i JIF. Klubben bildades 1987 och spelade sin första seriematch mot Eksjö IBK. Säsongen 88-89 tillkom B-lag herrar och ett damlag. Herrarnas bästa placering blev 88-89 med serieseger i div. 3. Damerna blev trea i div. 2 säsongen 90-91. P.g.a. spelarbrist lades herrverksamheten ner 92 och året efter gick damlaget samma öde till mötes.

Ungdomsverksamhet
Ungdomsfotboll omnämns första gången på 40-talet, men naturligtvis lekte man med bollen även tidigare. I början på 50-talet rapporteras en bra kull och åren 56-60 kördes en intern serie, vid sidan om ordinarie, med ca 50 spelare. Även början på 60-och 70-talet mönstrade segerrika årsklasser. Vid mitten av 70-talet utökades åldersgrupperna och fler lag krävde fler ledare. Därför bildades en ungdomssektion. 1978 kom också flickfotboll med på programmet. 1983 lyckades vi få ihop ett juniorlag . Det blev dock bara ett år. Under några år från 1985 hade vi samarbete med Bodabruks GoIF och Skruvs IF och beroende på hur årsklasserna har sett ut har man efterhand haft samarbete med olika föreningar så att alla har fått möjlighet att spela i rätt lag. På 90-talet har verksamheten ytterliggare expanderat och givit stora framgångar. Engagemang, kunnande och inte sällan stort tålamod bland ledare har utvecklat ungdomarna och bl.a. resulterat i att några redan fått chansen att prova vingarna i riktigt stora sammanhang. Det verkar således finnas hopp om framtiden. Återstår bara att få ungdomarna att stanna kvar i bygden.

2000-talet Kommer att uppdateras …….

Comments are closed.